Rólunk

Néhány Eredeti Tokodi fiatal célja Községünk természeti kincseinek, történelmének és hagyományainak felelevenítése, azok tiszteletben tartása Tokod Falu felemelkedése céljából.

2017. júniusi cikk a csapat tevékenységéről:

Közhelyesen kezdve a cikket mondhatjuk, hogy mintha most lett volna amikor január utolsó napjaiban, a konstans fagy időszakában rátaláltunk a Süppedő szurdokban található befagyott vízesésre. Nem telt bele 1 hét, már robbant a Facebook oldalunk. Na de hogyan is jött az egész és meddig jutottunk el? Hogyan tovább? Erről szeretnénk most írni egy kicsit.
A vízeséses kép nagyon nagy érdeklődést keltett. És mivel már akkor valaminek az első epizódjaként lett feltüntetve, úgy gondoltuk, hogy ezt és a Falu további természeti kincseit nyilvánosan kellene bemutatni, hogy több emberhez jussanak el, mint a mi privát ismerőseink. Ebben a pillanatban született meg az oldal, amelynek neve 6 és fél perc gondolkodás után nem is lehetett más mint a Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió. Az első három szó gyakorlatilag teljesen és pontosan lehatárolja a műfajunkat, a negyedik pedig egy, Márk által önkényesen összerántott szóösszetétel, ami megadja az egész egyediségét.
A természeti kincsek mellett tovább nyitottunk Tokod régi, hagyományos elnevezésű tájegységei felé. Ehhez egy 1887-ben készült kataszteri térképet vettünk elő, amely alapján máig és ezután is tájékozódunk felfedező fotózásaink során. Így hát elindult a rendszer, miszerint minden hétvégén 1-1 ilyen tájról, vagy helyszínről töltünk fel albumot, és írunk a történetéről. A hétvégi galériák hamar kiegészültek a hétköznapi bejegyzésekkel is, amelyek általában természetképeket, vagy régi tokodi fényképeket, esetleg cikkeket takarnak, köszönhetően Soós Rezsőné, a Tokodi Könyvtár és más magánszemélyek helytörténeti gyűjteményének. Az 5 hónap alatt folyamatosan jártuk a határt, és az újabb közhely szerint evés közben jön meg az étvágy. Éppen ennek köszönhetően csatlakozott kis csipet-csapatunkhoz Szabó Tomi és Posár Ede, egy lépcsőfokkal feljebb Bunyik Tomi, Robotka Robi és Szépvölgyi Arni. Az eltelt időszakban 15 tájegységet és 12 nevezetességet fedeztünk fel, fotóztunk le, és hoztunk le róluk galériát. A könnyű tájékozódás érdekében hoztuk létre a saját térképünket, amelyen könnyen megtalálhatóak az eddig felfedezett helyek. A térkép folyamatosan frissül, itt érhető el: https://www.google.com/maps/d/viewe…
A térképpel párhuzamosan startolt el a www.tokodregen.hu címen elérhető honlapunk is, amellyel az a célunk, hogy a közzétett képeket és cikkeket az is elérhesse, aki elzárkózik a Facebook nyújtotta áldástól és átoktól, vagy csak spontán nem tudja hogy mi az.

Az elmúlt időszakban voltak kisebb-nagyobb “nézettség-robbanások”, néha-néha csak úgy kiakadt a nézettség-számláló, hogy egy hétig nem tudtuk, mennyi oldalelérés is történt pontosan. Ezek közül csak néhányat említve: Robotka Laci bácsi arcképcsarnoka, a tokodi kristálybarlang projekt, illetve a borutas és Hegyeskős galériák. Mind-mind fokozták az oldal követőinek számát amely már 800 fölé rúg. A tájegységek közül eddig leginkább a Pékárka környékére, valamint a Pincékre összpontosítottunk, a faluban az emlékművekre helyeztük eddig a hangsúlyt, de természetesen a határ a csillagos ég, még rengeteg felfedezni való van. Jelenleg a Falu keleti határának felderítése van folyamatban, a Várbereki dűlőtől dél felé a Hosszúhegyen keresztül a Tőkésig szeretnénk végighaladni a tájakon. Ezúton közöljük, hogy ezentúl az oldalon rövid bejegyzés keretében közzétesszük, hogy mikor és hová megyünk felfedező fotózásra, az esetleges érdeklődők számára. Fontos, hogy ezek nem élménytúrák, hanem felfedezések, amelyek jelenthetnek dzsungelt vagy sziklamászást is. Hamarosan további régi fényképek szkennelése következik, ezért a hétköznapok sem lesznek unalmasak, szeretnénk betekintést nyújtani Üveggyár és Altáró múltjába is, hiszen mindkettő a történelmi Tokod területéhez tartozik.
Az elmúlt egy hónapban a közösségkovácsolás céljából megpróbálkoztunk a Falu rendezvényeinek erőteljes megreklámozásával. Az Orbán nap esetében kevésbé, míg a Borút esetében pozitívabb eredményt konstatáltunk. A továbbiakban is igyekszünk minél több emberhez eljuttatni az információt a rendezvényekről, viszont nem szeretnénk a közéletbe túlzottan belefolyni, ezért a jövőben a saját szervezésű eseményeinkre fogjuk a legnagyobb hangsúlyt fektetni.
Köszönjük a rengeteg segítséget és támogatást azoknak, akik információval, történetekkel, régi fényképekkel láttak el minket a közelmúltban, és biztatunk mindenkit, hogy egy esős szombat délutánon ne legyen rest elővenni a szekrény aljából a fényképes dobozt, nagy kincsek kerülhetnek onnan elő, amelyet nem csak nekünk, mindenkinek látnia kell. Csak a múlt ismeretében építhető a jövő.
Csak a Tokod.

 

“S e tájtól legyen hangos a kiváltságod, ami az ittmaradás.” –
Laboda Róbert


Párhuzamos platformunkként továbbra is elérhető Facebook oldalunk, mellyel weboldalunk létrehozása mellett szeretnénk közösséget építeni falunk lakóival. Ezúton köszönjük mindenkinek a rengeteg fotót és történetet, várunk továbbra is bármilyen fotót, cikket, legendát, érdekességet!


Külön köszönet a támogatásért és a türelemért azoknak, akik segítették a weboldal létrejöttét!

Comments

comments