Rólunk

Néhány Eredeti Tokodi fiatal célja Községünk természeti kincseinek, történelmének és hagyományainak felelevenítése, azok tiszteletben tartása Tokod Falu felemelkedése céljából.

A 2017 elején összeállt fotós csapatunk a tavalyi évhez hasonlóan idén is folytatta tevékenységét Tokod történelmi és természeti kincseinek felderítésében, dokumentálásában. Az elmúlt 2 év során összesen már több mint 50 tájegységet  és nevezetességet fedeztünk fel, készítettünk leírást és képgalériát. A 2018-as év folyamán leginkább a nyugati határ mentén haladtunk tovább, a Sánczok, Mogyorósi út, Ebszőny-puszta környéki tájakon fotóztunk, emellett felderítettük az Altárói ipartelep maradványait is. Célkitűzésünk, hogy a helyiek megismerjék és nevükön nevezzék azoknak a dűlőknek, tájegységeknek a több évszázados hagyományos neveit, amelyeket a régi tokodiak még ismernek. Ismerjük meg, hol élünk. Célunk továbbá, hogy a jelen állapotok dokumentálása mellett kutassunk a régmúlt után, a faluval kapcsolatos múlt-századbeli fényképek gyűjteményét folyamatosan bővítjük civil küldemények, a könyvtár gyűjteménye, valamint saját kutatásunk kapcsán. A régi fényképeket téma szerint rendszerezve tesszük közzé. Folyamatban vannak az elmúlt 2 évtized Tokoddal kapcsolatos videofelvételeinek digitalizálásai, 1-1 alkalomhoz, ünnephez kötve igyekszünk 1-1 régi rendezvényről készült videofelvételt közzétenni a Facebook oldalunkon, amely egy kiváló csatornát jelent az információcseréhez, gyűjtemények építéséhez, mégis nélkülözi a személyes kapcsolatot, amire viszont napjainkban különösen nagy gondot kell fordítanunk. Ezen probléma áthidalásaként az előző évhez hasonlóan idén is minden évszakban legalább egyszer szerveztünk 1-1 olyan közösségi eseményt, amelynek a fő célja az emberek találkozása, és Tokod megismerése volt. 2018. április 30-án sikerült 25 éves szunnyadásból felébreszteni a Tokodi Tábortűz rendezvényét, amely a közösségkovácsolás legegyszerűbb magjából táplálkozik: egy tűz körül ülve, a hangulatos naplementében rántjuk össze a családot és a barátokat egy beszélgetés erejéig. A hangulat fokozása után az éjjel beköszöntével pedig a mulatozás érkezik az előtérbe. Az esemény természetes volt, látványos volt, gyermekbarát és emberközpontú. Mi úgy gondoljuk, ennél több nem kellett, és bár a fél megye összes hatóságát végig kellett járnunk és nem kevés adminisztráció valamint fizikai munka előzte meg azt, hogy a Kocka-hegy alkalmassá váljon ezen álom megvalósítására, a pillanat amikor a többszáz tokodi együtt mosolygott és énekelte a „Nélküled-et” a Gete és Hegyeskő ölelő karjai között, felbecsülhetetlen öröm volt. Már jelenleg is folynak előkészítő munkálatok, a reményeink szerint 2019-ben is hasonló színvonalon tudjuk létrehozni ezt Nektek, Tokodiaknak. A nyáron a Hegyeskő tetején, ősszel az Újhegyen és a Török útban találkoztak az érdeklődők és a helyiek egymás és a falu megismerése céljából. Minden évszakban van mit várnunk, van mire készülnünk, és épp ez tartja fenn a motivációt a csapatban.
Külön öröm a számunkra, hogy 2019-ben rengeteg új kapcsolatra és segítőkész társra tettünk szert. Kitágult a gyűjteményünk, a forrásaink, és a lehetőségeink, nem más mint az összefogás jegyében. Örömünkre szolgál a hibátlan együttműködés az Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, legyen szó rendezvényszervezésről, vagy egyéb, a faluért történő tevékenységről. Ahogy korábban írtuk, a Facebook csupán egy csatorna amely elindította az emberi kapcsolatok felépülését, és ezt reményeink szerint a jövőben egyre inkább személyesen tudjuk folytatni. A gyermekektől a fiatalokon át az idősekig olyan társaságot sikerül megismernünk és egymással megismertetnünk, akiknek igenis szívügyük a Tokod, amely nem csak egy falu, hanem egy életérzés. Hatalmas köszönetünket fejezzük ki mindazon támogatóknak, akik elősegítették a felfedezéseket, a gyűjtemények létrehozását, és a közösségkovácsolást. Bízunk benne és dolgozunk azon, hogy ez az összefogás egyre magasabb szinten meg tudja állni a helyét, ahogy egymás közt mondani szoktuk: együtt a Faluért.

 

“S e tájtól legyen hangos a kiváltságod, ami az ittmaradás.” –
Laboda Róbert


Párhuzamos platformunkként továbbra is elérhető Facebook oldalunk, mellyel weboldalunk létrehozása mellett szeretnénk közösséget építeni falunk lakóival. Ezúton köszönjük mindenkinek a rengeteg fotót és történetet, várunk továbbra is bármilyen fotót, cikket, legendát, érdekességet!

https://www.facebook.com/csakatokod/


Külön köszönet a támogatásért és a türelemért azoknak, akik segítették a weboldal létrejöttét!

A képen a következők lehetnek: 6 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, égbolt, cipők, túra/szabadtéri és természet

Comments

comments