Helytörténeti kultúrmisszió – 31. rész: A Leshegy


Ótokod nyugati részének fotózásakor került sor útközben a Leshegy megtekintésére is, ezen alkalommal készült képeinket láthatjátok. Néhány szót a Leshegyről és történetéről: A Hatvani kultúra népcsoportjai közül egynek erődített települése volt Tokodon. Erre utaló leletek kerültek felszínre a Les-hegy, Ótokod, Sáncok, Bundás-hegy, Csomorja tájakon.

A Leshegyen erődített sánccal körülvett földvár volt. A leletanyag arra is utal, hogy életmódjukban az állattartás mellett jelentős szerepet játszott a földművelés. A régészeti területről többet a hamarosan látható Feltárási jegyzék eheti részében olvashattok. Visszatérve a szóban forgó felszíni formához: A falu felől egyáltalán nem venni észre furcsaságot, viszont Ótokod felől nézve már van egy kis mesterséges-beütése a hegynek, főleg hogy egy lépcsőzetes megmunkálás is látható északkelet felől. Úgy gondoljuk, többek között ez is utalhat az egykori földvár létére. A hegyet egyébként keletről a Gete vonulatai, északről a Dankhegy, nyugatról a Czigányvölgy, délről az Újszőlők határolják. Érdekesség továbbá, hogy láthatóan a hegy tetején húzódik a mindenki által jól ismert nagyfeszültségű távvezeték. A vezeték Magyarország első nagyfeszültségű távvezetéke, amely 1921-ben épült meg Tatabánya és Tokod között 63.000 voltos feszültséggel. A Magyar Általános Kőszénbánya Rt építette, amely a tokodi bányákat is birtokolta.

Bővebben a villanydrótokról itt olvashattok: http://elektro.tudomanytortenet.hu/pdf/mmeek/1920/1922-359-368.pdfA Helytörténeti Kultúrmisszió során Tokod történelmi és természeti kincseit látogatjuk meg, fotógalériát készítve felidézzük azoknak történetét.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.