Helytörténeti Kultúrmisszió – 19. rész: A Tokodi Szénosztályozó


Őszintén szólva nem így akartuk bemutatni a szénosztályozó epizódját, de a sors máshogy alakította a dolgokat. 2017. május 22-én 17:50 körül a Tokodi Szénosztályozó épületét felrobbantották. Közel 100 éves történelemre nyúlik vissza a tokodi szénosztályozás, az első bányák megnyitásával rögtön szükségeltetett egy üzem a szén válogatására.

Az első világháború után épült a régi, még fából épület szénosztályozó, ezekről is láthatóak régi fényképek. A Tokodi altárót néhány évig közvetlen alagút kötötte össze a Dorogi altáróval, a kapcsolat megszűnése után, valamint a tokodi 15-16-os és Erzsébet aknák 60-as évekbeli fejlődésével szükség volt egy új osztályozóra. Az 1960-as évek első felében épület meg az Új Tokodi Szénosztályozó, szénbuktatóval, kisvasúti pályaudvarral. Ennek a főépületét döntötték össze 22-én. Az osztályozó gyakorlatilag a Brikettgyár megépülése előtti időszakig funkcionált, a Brikettgyár a megépülte után átvette az osztályozás feladatait. Azóta, hosszú évtizedeken keresztül állt a 10-es út mellett a monumentális, beszélő épület. Beszélt a vas és acél országáról, beszélt a Dorogi szénmedencéről, és beszélt az oly sok munkás kézről, amelyek dolgoztak azért hogy jobb legyen a családnak, a Falunak, az országnak. Ez a kolosszális emlék május 22-én nagy csattanás kíséretében gyakorlatilag a földdel vált egyenlővé. Néhány saját, illetve kutyafuttában a neten talált fotóval emlékezünk a Tokodi szénbányászat talán utolsó régi emlék-épületére.

Néhány beküldött fotónak köszönhetően betekintést lelhetünk az egykori nagy téglamonstrumnak, a tokodi szénosztályozónak belterébe. Igen látványos felvételek készültek, és az értékük többszörösére ugrott akkor, amikor is (mint ismeretes), az épületet lerobbantották. A Brikettgyár ipari telkeinek bontása folyamatban van, a legutóbbi képtár feltöltése óta a Kossuth Lajos utca végénél, a főbejáratnál lévő nagy fémépületet is lebontották. A silókhoz – eddig még – nem nyúltak hozzá. Tekintsünk hát be egy kicsit a régi-új osztályozó belsejébe, ahol néhány évtizeddel ezelőtt megállt az idő…


A Helytörténeti Kultúrmisszió során Tokod történelmi, természeti kincseit látogatjuk meg, fotógalériát készítve felidézzük azoknak történetét.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.